سیم ارت به معنای سیم اتصال به زمین است و کاربرد اصلی این سیم ممانعت از برق گرفتگی می باشد. به طور کلی سیم کابلی است که به طور تقریبی در تمامی دستگاه ها و تجهیزات الکتریکی وجود دارد.
در واقع امکان نشت جریان اتفاقی است که در بسیاری از مدارات الکترونیکی وجود دارد و در مواردی این نشتی توسط بدنه های فلزی و یا قطعات هادی دیگر به قسمت های سطحی لوازم برقی می رسد و به همین علت با لمس یک وسیله مقداری جریان الکتریسیته به بدن انسان منتقل می شود که این اتفاق در مواردی باعث برق گرفتگی و یا آسیب رسیدن به آن وسیله می شود. کابل ارت با انتقال نشتی جریان برق به زمین از برق گرفتگی و آتش سوزی جلوگیری می نماید.
به همین علت لازم است برای کاربری بیشتر و بهتراز لوازم الکتریکی حتما از سیم ارت به کار گرفته شود.
کابل ارت امروزه در صنایع مختلف استفاده می شود و در صنایع مسکونی نیز گاها از آن استفاده می شود.
هرجا سخنی از اتصال به زمین در مورد دستگاه های الکترونیکی باشد، الزاماً به این معنی نیست که باید یک سیم از دستگاه به زمین متصل شود.
برخی از اقسام سیم ارت عبارتند از :
سیم های یک رشته ای مسی مفتول که به آن ها سیم های خشک نیز می گویند. کاربرد این سیمهای خشک در فرم کاری داخل تابلو برق می باشد.
کابل ارت افشان بسیار انعطاف پذیر می باشد که اکثراً مجموعه ای از رشته های مفتولی با قطر مشخص سیم های افشان را ایجاد می کنند.
مجموعه ای از رشته های مفتولی در هم تابیده شده است که در دسته سیم های مفتولی قرار دارند اما سیمی حدواسط ارت خشک و سیم ارت افشان می باشند
با توجه به اینکه کابل ارت را برای چه وسیله ای استفاده می شود بایستی سایز مناسبی از کابل را به کار برد.
تعداد رشته های سیم در هر کابل گوناگون است. سایز بندی های رایج این کابل عبارتند از :
کابل ارت سایز ۱۶، سایز ۲۵، سایز ۳۵، سایز ۵۰ که دارای ۷ رشته هستند.
کابل ارت سایز ۷۰، سایز ۹۵ و سایز ۱۲۰ که دارای ۱۹ رشته هستند و سایز ۱۵۰ ، سایز ۱۸۵ و سایز ۲۴۰ که دارای ۳۷ رشته سیم درون کابل می باشد.
هادی به کار رفته در تولید سیم و کابل ارت معمولا از مس با خلوص 9/99 درصد است.
از سایزهای کوچک تر این کابل برای وسایل و دستگاه های برقی همچون ماشین لباسشویی و … استفاده می کنند.
اما سایزهای بزرگ تر مانند سیم ارت سایز ۳۵ برای صفحات ارت مسی و سایز ۵۰ برای چاه ارت به کار می رود.